
Bir çoğumuzun duruş bozukluğu sorunları vardır. Peki duruş bozukluğu neden olur?
Duruşumuzu düzeltmek için ne hangi egzersizler yapmamız gerekiyor?
Bu sorunların cevaplarını iki ana başlıkta siz değerli Be Green okurlarımıza anlatıyor olacağız.
DURUŞ BOZUKLUĞU NEDENLERİ
- Kaza, yaralanma ve düşmeler
- Hatalı oturma, ayakta durma ve uyuma
- Çalışma ortamınızın vücut yapısına uygun olmaması
- Aşırı kilolu olmak
- Ruhsal sorunlar
- Okul yıllarında çocuklarımızın ağır sırt çantaları taşıması
- Yanlış ayakkabılar (topuklu ayakkabı)
- Görme bozuklukları
- Kas zayıflıkları
- Stres
- En önemlisi ve sık rastlananı ise antrenman esnasında vücudun ön grup kaslarının sıklıkla çalıştırılırken, arka grup kaslarının es geçilmesidir.
Gördüğünüz gibi bizimde günlük hayatta yaptığımız veya yaşadığımız çoğu neden bunların içinde. Hepimiz masa başında saatlerce otururken duruşumuzun farkında pek olmayız. Basit gibi görülsede bu durumlar ileride büyük sorunlar yaratabilir.
Bu sorunlar için siz Be Green okurlarına birkaç tane önerim olacak.
Ayakta Durduğumuzda; Çoğumuz ayakta durduğumuzda telefon ile oynarız size önerim telefonun yere doğru değil, daha çok başınızın önünde olmasına dikkat edin.
Yatarken; Yatak sert ve düz olmalı, vücut ağırlığı ile yaylanmamalıdır. Baş ve gövde uyum içinde olmalıdır. Yastık çok alçak veya çok yüksek olmamalı, boyundaki çukurluğu destekleyecek kadar olmalıdır. Çok yumuşak yastıklar zararlıdır. Ayrıca çok sert ve yüksek yastıklar başın askıda kalmasına ve boynun zorlanmasına sebep olur.
Otururken; Özellikle ofis tarzı çalışanları için her 30 dakikalık oturuştan sonra 1-2 dakika kalkıp yürümeleri, 2 saatte bir 5 dakika kadar mola verip bu arada 5-10 tekrarla boyun-omuz-sırt egzersizleri yapmaları önerilmektedir.
Be Green ekibi olarak uzaktan eğitim danışanlarımıza bu tür sorunlar var ise programlarımızı özenle ve dikkatle yapmaya özen gösteriyoruz.
Duruş bozukluğu nedenlerini inceledik. Şimdi diğer önemli konu egzersizlere geçelim.
DURUŞ BOZUKLUĞU EGZERSİZLERİ
Egzersizlere geçmeden önce hangi duruş bozuklukları var gelin onları inceleyelim.
- Kamburluk ( Kifoz )
- Çukur bel ( Lordoz )
- Kamburluk ve çukur bel ( Kifolordoz )
- Boyun düzleşmesi
- Bel düzleşmesi
- Omzun öne ve/veya aşağı düşüklüğü
- Skolyoz ( C veya S şeklinde )
- Bacak boyları eşitsizliği
Yukarıda gördüğünüz gibi birçok duruş bozukluğu var. Şimdi sırasıyla her bir duruş bozukluğu için birer tane egzersiz yapacağız. Bu egzersizler evde veya spor salonunda rahatlıkla yapabilirsiniz. Bizde Be Green ekibi olarak uzaktan eğitim öğrencilerimize postürel rahatsızlıklarına göre antrenman programlarını düzenleyip kişiselleştiriyoruz.
1.Kamburluk ( kifoz )
2.Çukur bel ( lordoz )
Hip bridge egzersizi sırt ağrılarından kurtulmanıza, lordoz rahatsızlığınızın giderilmesine katkı sağlar. Hamstring ve diz yaralanmalarının riskini azaltır. Tedavi amaçlı kullanılabilir.
3.Kamburluk ve çukur bel ( kifolordoz )
Kifolordoz rahatsızlığı olan kişilerde sırtta kamburluk, belde çukurluk görülür. Kalça, dizler, baş gibi vücudun duruşunda gözle görülür bozukluklar vardır. Bu rahatsızlığı olan kişilerde boyun, omuz, sırt, bel ağrıları gözlemlenir. Bu ağrıların giderilmesi ve rahatsızlığın düzeltilmesi için esnetme egzersizleri uygulanır.
4.Boyun düzleşmesi
Boyun düzleşmesi rahatsızlığında boyunda gördüğümüz eğri kısmın zaman içerisinde düzleşmesi durumu söz konusudur. Bu rahatsızlığın sonucunda omurgaya fazla baskı oluşturması sebebiyle ağrılar gözlemlenir. Yapılacak egzersizlerle zaman içerisinde olumlu gelişmeler gözlemlenmekte ve danışanımızın hareket kabiliyeti artış göstererek yaşam standartları artmaktadır.
5.Bel düzleşmesi
Bel ve alt sırt kaslarını çalıştıran süperman hareketi, bel fıtığı gibi rahatsızlıklarda etkili bir egzersizdir. Süperman hareketi, omurga desteği sağlar, duruşu düzeltir, sakatlanmaları azaltır.
6.Omuzun öne ve/veya aşağı düşüklüğü
Omzun öne ve aşağı düşüklüğü gibi duruş bozukluklarında diğerlerinde olduğu gibi ağrılar ve gündelik hayatta engeller gözlemlenmektedir. Danışanımızın ihtiyacı doğrultusunda hazırladığımız programlar sayesinde tedavi edinilebilir. Yapılan esnetme egzersizleri ve devamında yapılacak kuvvet ve dayanıklılık egzersizleri ile danışanlarımızın sorunları giderilerek duruşlarının düzeltilmesi sonucu özgüven kazandırılır.
7.Skolyoz ( C veya S şeklinde )
Skolyoz rahatsızlığında da temel amaç karın, bel kaslarını güçlendirerek duruşunuzu düzeltmek hedeflenir. Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi skolyoz rahatsızlığında da egzersizler omurga eğriliğine rahatsızlığın evresine göre kişiye özel olarak hazırlanır. Skolyoz rahatsızlığında özellikle ilk evrelerde düzenli egzersiz yapmak hastalığın gidişatını değiştirerek yaşam standartlarını artırır.
8.Bacak boyları eşitsizliği
Bacak boyu eşitsizliği doğuştan olabileceği gibi aynı zamanda gündelik yaşamda cüzdanını arka cebine koyarak oturması, bacak bacak üstüne atar oturması gibi nedenlerle sonradan da ortaya çıkabilir. Bu durumda rahatsızlığın seviyesine göre kişide vücudunda dengeyi oluşturmak için egzersizler planlanır.
Her egzersizi 3x15 saniye olarak yapabilirsiniz.
Egzersizleri başlangıç seviyesindeki bireyler için seçtim. Hareketler çeşitlendirilebilir.
Özetleyecek olursak. Yukarıdaki görsellerde gördüğünüz gibi kişinin rahatsızlık seviyesine özel daha birçok egzersiz ile duruş bozuklukları düzeltilebilir.