Sakatlanma Sonrasında Nasıl İlerlemeliyim?

 

Sporcular olarak hayatımızın belirli dönemlerinde sakatlıklarla karşılaşabiliriz. Bu tür durumları önlemenin en önemli yolu, yeterli fiziksel uygunluğu geliştirmek için antrenman planlaması yapmaktır.

 

 

Bu prensip, hem aktif olmayan kişiler için boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla egzersiz yapanlar için geçerlidir, hem de yüksek performans sporcuları için. Sakatlık ya da ameliyat sonrasında doğru rehabilitasyon sürecinin uygulanması da son derece önemlidir. Antrenmana çok erken başlamak veya ne olursa olsun kısa sürede fiziksel uygunluğa ulaşmaya çalışmak, sakatlıkların tekrarlanmasına yol açabilir. Bu da ciddi hatta kalıcı bir hasar riski taşır. Daha da kötüsü, sporu tamamen yapamaz hale gelebilirsiniz. Bu nedenle sağlığınızı ön planda tutmak sizin için faydalı olacaktır.

 

Sakatlık, yaralanma veya hastalık sonrasında genellikle düşük şiddette yüklenmeler tercih edilmelidir. Sakatlık sonrasında başarı, sadece kuvvet antrenmanlarıyla değil, sabırla ve düzenli rehabilitasyon uygulamalarıyla elde edilebileceğini unutmamalısınız. Antrenman yapamayacağımız dönemde beslenme düzenimizi ve alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekmektedir. Durumunuza uygun bir beslenme planıyla bu rehabilitasyon sürecini atlatmanız, spora geri döndüğünüzde işlerin daha iyi gitmesini sağlayacaktır. Spora uzun süre ara vermek, düzenli ve disiplinli bir zaman diliminde elde edilen birçok kazanımın kaybedilmesine neden olur, ancak uzun bir aradan sonra bile eskisinden daha iyi olmak mümkündür.

 

Bu nedenle motivasyonunuzu kaybetmeyin!

 

Kas hafızası olarak adlandırdığımız mekanizma, birçok konuda bize yardımcı olur. Uzun bir aradan sonra geri dönüşte, eskiye yakın bir düzeye ulaşma sürecini hızlandırır. Bu, kas hücresi sayısının artmasıyla açıklanır. Ancak bir enstrümana veya fiziksel ve zihinsel bir beceriye uzun süre ara vermek, geri dönüşün mümkün olmayacağı anlamına gelmez. Aslında, kas hafızası sayesinde, bazı mesafeleri daha hızlı katedebilir ve sinir sistemimiz eskiden alışkın olduğu uyarılara daha hızlı adapte olabilir. Önceki spor deneyiminiz düzenli ve disiplinli değilse, zorlu bir süreçle karşılaşacağınızı belirtmek isterim. Ancak daha önce disiplinli bir süreç geçirdiyseniz, işler daha kolay olacaktır.

 

Uzun bir aradan sonra spora dönen biri, süreci hızlı bir şekilde atlatabilmek için yanlış stratejiler belirleyebilir. Eski ağırlıklara, eski fiziksel duruma dönmek için gerekenden daha kısa bir süre içinde kendini zorlar. Acele eder. Bu sadece sakatlık riskini arttırır ve yorgunluğa sebep olur. Hafif ağırlıklarla başlamak, hareketleri doğru bir şekilde tekrarlamak için sinir sisteminizin tanımasını sağlar ve daha sağlam bir temel oluşturur. Bu nedenle hafiften başlayarak, sağlam bir temel oluşturmak için yavaş ilerlemeniz etkili olacaktır. Bir ağırlığı haftalarca tekrarlamaktan çekinmeyin, bu sizi daha güçlü ve etkili bir şekilde üst seviye ağırlıklara taşıyacaktır. Yavaş ve etkili bir dönüş süreci, eskisinden daha iyi bir sporcu olmanızı sağlar. Bu nedenle egonuzu bir kenara bırakın, ağırlıklara fazla odaklanmayın ve iyileşmeye odaklanın. Zamanla eski performansınızdan daha iyi bir seviyeye ulaşacaksınız.