Cilt Çatlakları Nedir?

Cilt çatlakları nedir? Bu soru özellikle spor yapan birçok kişiyi ilgilendiren bir konu. Cilt çatlağı vücudumuzdaki dermiş tabakasında oluşan küçük ve ince yırtıklara denilmektedir. Kısa bir süreçte fazla kilo vermek veya fazla kilo almak cilt çatlaklığına neden olabilir. Çoğu zaman pembe ve mor renkler ile başlamaktadır ve zamanla renk solgun bir hale gelmektedir. Sonrasında ise cildimizde gri ve beyaz renkli çizgilere dönmektedir. Cilt çatlakları genellikle üst bacak, göğüs, kalça, omuz gibi cildin gergin olduğu bölgelerinde daha sık görülmektedir. Cilt çatlakları bazı kişiler için endişe verici bir durum olsa da uzmanlar tarafından büyük bir tıbbi bir sorun olarak görülmemektedir. Çoğu zaman ergenlik, gebelik veya hızlı kilo alma ve verme olayları cilt çatlaklığına sebebiyet olabiliyor.

Cilt Çatlaklarını Nasıl Önleyebiliriz?

Özellikle E vitamini içeren gıda türlerini ağırlıklı olarak tüketmeye önem göstermeliyiz çünkü E vitaminli gıdalar su kaybını önler ve cildimizin nemli kalmasını sağlar. E vitaminli yağlar ile cildimizin esnek kalmasını da sağlayabiliriz. İçtiğimiz su miktarına dikkat etmeliyiz günlük tüketmemiz gereken su miktarını tükettiğimizden emin olmalısınız çünkü su derinin esneme payını arttırmaktadır.

O yüzden bol bol su tüketmeye özen gösterin. A vitamini bolca içeren domates, kırmızı biber, yeşil yapraklı sebzeler, kuru kayısı, gibi gıdalar tüketmeye çalışın. Bu gıdalar cilt dokumuzu onarmamıza yardım edecektir. Karbonhidratı alımını azaltın ve yağ içeriği az olan besinler tüketmeye özen gösteriniz. Omega 3 besinler tüketmeye çalışın.

Çünkü bu besinlerde tıpkı su gibi deri esnekliğini arttırır. Arıca hücre zarlarının sağlığını da destekler ve zayıflama konusunda size yardımcı olur. Vücudumuz için önemli bir mineral olan çinkoyu eğer suyla karıştırıp vücudumuza uygularsak çatlaklara karşı önemli etkiler sağlayabilmektedir. Hızlı bir şekilde kilo almaya çalışmayınız ve sürekli kilo alıp vermeye de çalışmayınız bunlar cilt çatlaklarını tetikler.

Lazer Tedavisi ile Cilt Çatlaklarını Önlemek

Lazer tedavi yöntemiyle cilt çatlakları için gözde görülür bir şekilde sonuç alabiliriz. Ayrıca tekrar başlamaması için tedbir amacıyla bir dermatoloji uzmanı tarafından cildiniz için özel hazırlanan ürünler ile cilt bakımı tekrar ettirilmelidir. Ayrıca evde uygulayabileceğiniz tatlı badem yağıyla ve nane yağı ile cilt çatlaklarının ilerlemesini önleyebiliriz.

Cilt Çatlağı Oluştuktan Sonra Ne Yapmalıyız?

Eğer çatlaklar meydana geldiyse ne yazık ki bu hastalığın belli bir tedavisi yoktur. Ancak yardımcı yöntemler elbette ki bulunmaktadır. Bu hastalık Tıp da fazla ciddi gözükmemektedir. Yukarıda saydığımız tavsiye ve gıdalara uymaya çalışırsanız yardımcı tedavi yöntemlerini uygulamış olursunuz. İsterseniz soğuk su ile duş alabilirsiniz bu sizin kan dolaşım hızınızı arttıracağı için tedavi sürecini daha hızlı bir hale getirebilirsiniz. Ayrıca tedavi için dermabrazyon tedavi yöntemiyle derinin kaldırılması ve canlı derinin oluşumuna destek vermek ve lazer tedavisi ile endormoloji tedavisi de cilt çatlakları için tedavi olarak gözükmektedir.


Her Cilt Ürününe Kanmayınız!

Piyasada cilt çatlaklarını giderebileceğini iddia eden birçok sahte ürünler vardır. Aslında bu tip ürünler sadece görünümlerini azalmaya yaramaktadır ve insanlar görünümlerini azalttığı için hastalığına şifa bulduğunu sanmaktadır ancak bu doğru değildir. Bu tip sahte ürünler sadece kamufle etmektedir bu yüzden bu ürünlere para vermemeliyiz.

Risk Altında Olan İnsan Grupları

  • Soluk bir cilde sahip olmak.
  • Hamile Olmak
  • Fazla Kilolu Olmak
  • Hızlı kilo almak veya vermek
  • İri veya ikiz bebek beklemek veyahut doğurmak
  • Kortikosteroid İlaç Kullanmak
  • Aile üyelerinde çatlak geçmişi bulunması

Cilt Çatlaklarına Nasıl Teşhis Konulmakta

Uzman, cildinizi inceleyerek ve önceki tıbbi geçmişlerinize göz atarak cilt çatlağı olduğunuzu veya olmadığınızı kolayca anlayabilir. Eğer çatlak izlerimizin ciddi bir sebepten olduğuna şüpheleniyorsa bazı testlerden geçmenizi ve kan tahlili veyahut idrarınızı isteyebilir.

Tedavi Ne Kadar Sürmektedir?

Bu çatlakların giderilmesi için ortalama olarak beş seans fraksiyonel uygulanmaktadır. Seans sayısı ve süresi kişiden kişiye değişebilmektedir. İlk evrelerde tedavi sonuçları daha başarılı olduğu gözükmektedir bu yüzden böyle bir rahatsızlığınız varsa vakit kaybetmeden bir uzmana görünmeniz büyük önem farz etmektedir.

Tedaviler genellikle 2-6 hafta ara ile uygulanmaktadır. Tedavi anında hafif yanma hissi, uygulama yapılacak cilt bölgesinde kızarıklık ve hafif ödem olabilmektedir. Tedavi esnasında anestezi kullanılmaz bunun yerine ağrı oluşumunu azaltacak olan soğuk hava ile uygulama yapılmaktadır. Tedaviden birkaç gün sonra ise ciltte soyulmalar görülebiliyor. Bunlar tamamen doğal sebeplerden oluşan yan etkiler.

Ayrıca karbondioksit fraksiyonel lazer ile sadece cilt çatlakları değil diğer birçok cilt problemi de giderilebilmektedir. Mesela gençleştirme, lekelerin giderilmesi, yara izi tedavisi, kırışıklıkların alınması veya sivilce izlerinin giderilmesi gibi tedavilerde karbondioksit fraksiyonel lazer tedavi ile mümkündür.


Fraksiyonel Lazer Uygulama Sonrası

İşlem sonrası ciltte tedavi yapılan kısımda kızarıklık ve hassasiyet oluşmaktadır. Ancak hassasiyet gün içinde geçmektedir bundan 48 saat sonrasında ciltte hafif bir pembeleşme oluşmaktadır. Korkmanıza gerek yoktur bu aslında bir işarettir. Vücudunuz size Tazelenmenin ve gençleşmenin işaretini vermektedir. Yapılan işlemenin ertesi günü ise hasta işine dönebilir ve makyaj yapmaya da devam edebilir.


Cilt Çatlaklarının Belirtileri Nelerdir?

Aslında anlaşılması pek zor sayılmaz. Bazı belirgin özellikleri vardır cildimizin oluştuğu bölgede kızarık bir yırtık görünümünü andırır. Derimizde açık bir renge sahip soluk parlak çizgiler oluşur. İlerledikçe ise rengi solgunlaşma ya başlar, gri ve beyaz gibi solgun renklere döner. Artık cildimizde küçük ve ince yaralar oluşmaya başlar. Eğer cildinizde bu tür belirtiler görürseniz bir doktora başvurmayı sakın ihmal etmeyin.