
Sporu Bıraktığınızda Yaşamınızda Neler Değişir?
Oksijen İhtiyacı:Düzenli spor yapmak, kalp sağlığınızı destekler ve vücudunuza daha fazla oksijen pompalanmasını sağlar. Bu sayede oksijen, vücudunuzun her köşesine daha etkili bir şekilde ulaşır. Sporu bıraktığınızda ise kalp, bu işlevi düzenli olarak sürdüremez ve vücut oksijeni daha az verimli kullanır.
Kas Kitlesi:Düzenli spor yapan bir kişiye kıyasla, sporu bırakan kişinin kas kütlesi zamanla azalır. Bu kayıp, başlangıçta belki fark edilmeyebilir, ancak sporu bıraktığınızda daha önce kolayca kaldırabildiğiniz ağırlıkları kaldıramamaya başlarsınız.
Kan Şekeri:Spor yapmak, vücuttaki kan şekeri seviyelerini düzenler. Spor sırasında kan şekerindeki artış, kaslar ve dokular tarafından enerji olarak kullanılır. Sporu bırakan bir kişi için kan şekerindeki bu denge kaybı uzun bir süre devam edebilir.
Kilo Değişimi:Sporu bıraktığınızda, metabolizma hızınız yavaşlarsa ve gün içinde aldığınız kalorileri yakacak egzersizleri yapamazsanız, vücut yağ oranınız artabilir. Ayrıca, fazla kalorilerin egzersizle yakılamadığı için bu kaloriler yağ olarak depolanır.Öte yandan, yüksek metabolizma hızına sahip bir kişi için, spor ve diyeti aynı anda bıraktığında kas kaybı ve kilo kaybı meydana gelebilir.
Kan Basıncı:Düzenli spor yapmak, düşük kan basıncını destekler ve hipertansiyon riskini azaltır. Sporu bıraktığınızda ise kan basıncındaki düşüş yavaşlar ve artış görülebilir.
Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler Ne Zaman Başlar?
1.Hafta
Sporu bıraktığınız ilk hafta, mevcut formunuzu hemen kaybetmezsiniz. Ancak vücudunuzdaki değişikliklerin başlaması için bu hafta önemli bir dönemdir. İlk haftada, oksijen alımınızın %5 kadar azalır. Bu, kaslarınıza enerji sağlayan oksijen miktarının azalmasına yol açar. Bu dönemde, eskiden kaldırabildiğiniz ağırlıkları kaldıramadığınızı veya kondisyonunuzun düştüğünü fark edebilirsiniz. Koştuğunuz bir parkuru daha uzun sürede tamamlamaya başlayabilirsiniz.
8-10. Gün
8-10. gün ve sonrasında, vücudunuzdaki güç ve dayanıklılık ilişkisi kaybolmaya başlar. Dayanıklılığınız azalır ve beyin fonksiyonlarınızda değişiklikler olur. Bu dönemde, beyindeki öğrenme ve hafıza ile ilişkilendirilen bölgelerin işlevi yavaşlar. Bu nedenle günlük aktivitelerde daha fazla yorgunluk hissedebilirsiniz.
1.Gün
Araştırmalara göre, egzersiz sırasında enerji üreten kas hücrelerindeki mitokondri sayısı, egzersizi bıraktığınız 13. günden itibaren azalmaya başlar. Bu azalma, dayanıklılığınızın azalmasına neden olur ve kalbe pompalanan kan miktarında düşüş yaşanır.
2.ve 4. Hafta
2.ve 4. haftalar itibariyle, vücudunuzdaki oksijen alımı %12 kadar azalır. Bu, nefes alıp verirken, yürürken ve günlük aktivitelerinizi gerçekleştirirken hissedebileceğiniz bir azalmadır. Kaslarınızda güç kaybı ve dokularda azalma görülebilir. Aynı zamanda vücut yağ hücreleri ve dokuları daha fazla büyümeye başlar.
5.Hafta
5.haftanın içinde, vücut yağ oranında artış başlar. Bu süreç sonucunda kilo alımı, bel çevresinde genişleme ve vücut yağında %12'lik bir artış kaçınılmazdır. Bu dönemde kilo artışını ve yağ oranının artışını gözlemlemek mümkün olacaktır.
6.Hafta
Spor yapmadan geçen 7. hafta ve sonrasında, oksijen alımınız daha da düşmeye başlar. Kas kütlesinde gözle görülür kayıplar yaşanır ve büyüyen yağ hücreleri nedeniyle şişkinlik hissi oluşabilir. Aynı zamanda beyin hücrelerinin yavaşlaması, daha fazla yorgunluk hissi yaratabilir.
2 Ay Sonrası
2 ayın sonunda, sporu tamamen bırakmış olursunuz ve bu değişiklikleri hayatınızda tam anlamıyla hissedersiniz. Oksijen alımınızın %26'sını kaybedersiniz. Sporsuz bir yaşamda yüksek kan basıncı, artan kolesterol ve obezite riski gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca, depresyon ve özgüven eksikliği gibi psikolojik etkilere de maruz kalabilirsiniz.
Yorum yap